Alphatekst is uw taalexpert met spirit | Taaltips | Taalverhalen | In de media | Contact

Tekstredactie

Tekstredactie

Een van de waarden van Alphatekst is verduidelijken. Dat is het aanbrengen van verbeteringen in de tekst met als doel de boodschap helder over te brengen.

Als redacteur voel ik me net een monteur die graag sleutelt aan een kapotte auto. De reparatieklus is pas klaar als de auto weer rijdt. Het kiezen van de juiste woorden, de goede tone of voice, een pakkende stijl en het juiste medium. Als alles klopt, springt de vonk over en gaat een tekst spreken. Als taalprofessional houd ik dit altijd voor ogen, vooral omdat het energie geeft. Zo werk ik ook bij het nakijken van scripties.

Scripties nakijken

Het leuke aan het nakijken van scripties vind ik dat ik teksten lees over heel uiteenlopende onderwerpen. Studenten leren van mij en ik van hen. Mooi vind ik het om mijn kennis van grammatica, stijl, spelling en woordgebruik over te dragen via de feedback die ik studenten meegeef. Dat kost weliswaar tijd, maar ik zie het als een waardvolle toevoeging bij het nakijken.

Mijn tip voor studenten: bedenk goed voor wie je jouw scriptie schrijft. Neem de lezer stapsgewijs mee in jouw verhaal, zodat hij jouw gedachtegang kan volgen. Bedenk: jij bent de expert. De kunst is om jouw onderzoek zo uit te leggen dat ook diegenen die er niet veel van weten, het begrijpen. Actief, helder en enthousiasmerend schrijven is een vak apart, maar het maakt wel dat je met jouw tekst scoort!


Wilt u ook beter scoren met uw tekst?

U hebt een artikel gekregen met veel fouten, een titel die niet aanspreekt, een onduidelijke boodschap. Het moet anders, maar hoe? …

Alphatekst doorziet snel waar het in een tekst wringt. Geef me de tekst, ik scan, onderzoek, doe een verbetervoorstel en ga aan de slag. Of ik stel een passende oplossing voor waarmee u zelf aan de slag kunt, zo nodig onder mijn begeleiding.

 

Welke teksten: Gecorrigeerde en/of herschreven teksten in de vorm van boeken, artikelen, verslagen, persberichten, folders, websiteteksten, blogs, advertenties, aankondigingen, afstudeerscripties, proefschriften

 

Aanpak

  • Eerste briefing door klant over opdracht (wens, doel, randvoorwaarden)
  • Offerte (formulering van de opdracht; voorstel voor aanpak; prijsopgave en planning)
  • Na akkoord start tekstredactie (corrigeren en/of herschrijven)
  • Versies uitwisselen en verwerken feedback
  • Na definitief akkoord aflevering van de tekst
  • Evaluatie van de opdracht door opdrachtgever

 

Tip: lees ook eens het taalverhaal Lezen > begrijpen > leren > blijvend verbeteren.